Mojstrski izpiti – strokovna potrditev ter pridobitev strokovne izobrazbe (V. stopnja)

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije izvaja mojstrske izpite od leta 2000, in sicer za 52 mojstrskih nazivov. Mojstrski izpiti se izvajajo tudi za večino deficitarnih poklicev, za katere vpis v redne izobraževalne programe ni možen. Pridobljen mojstrski naziv pomeni odlično priložnost za večjo zaposljivost v izbranem poklicu, za podjetje pa konkurenčno prednost v dejavnosti, saj se z uporabo blagovne znamke »Mojster« poudari mojstrstvo in kakovost izdelkov ali storitev.

Mojstrski izpit prinaša tudi druge prednosti:

  • mojster si pridobi srednjo strokovno izobrazbo;
  • ob opravljeni razliki do poklicne mature lahko mojster nadaljuje izobraževanje na višjih strokovnih šolah;
  • mojster je lahko mentor dijakom in študentom pri PUD;
  • mojster izpolnjuje izobrazbene pogoje za opravljanje določenih obrtnih dejavnosti skladno z Uredbo o obrtnih dejavnostih;
  • mojster je lahko odgovorni vodja posameznih gradbenih del skladno z Zakonom o graditvi objektov za dela, za katera ima pridobljen mojstrski naziv (velja za tiste mojstrske nazive, ki so vezani na posamezna izvajanja del na gradbenih objektih ‒ npr. zidarski mojster, tesarski mojster, mojster strojnih instalacij, elektroinštalaterski mojster itd.);
  • mojstrski naziv je časten;
  • mojster je blagovna znamka, ki na trgu pomeni znak za odličnost izdelkov in storitev;
  • mojster je lahko član Kluba mojstrov Slovenije (KMS).

Več splošnih informacij o mojstrskih izpitih.

V sklopu Akademije kulinarike in turizma se v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije po povpraševanju izvajajo pripravljalne delavnice za usposabljanje mojstrov kuharstva in strežbe.

Tematski sklopi:

  • Nova slovenska kuhinja
  • Slovenska vina
  • Vitalna in alternativna prehrana
  • Kultura sirov
  • Načrtovanje in izvedba gostinskih dogodkov
  • Prehrana in kakovost živil
  • Dietna kuhinja

Več informacij: mic@vsgt.si

Izjave študentov

JURE GOLEŽ, lastnik podjetja Martour

»VSGT zame predstavlja več kot samo šolo – je prostor, ki da točno toliko, kot si želiš sam vzeti.«

MARJETKA HOLCMAN, osebna trenerka in lastnica gym centra CORE

»Naučila sem se uporabljati besedo velnes v pravi luči, podprto z vsemi velneškimi stebri.«

BOŠTJAN VOLK, chef Gostišča Volk in evropski mladi kuhar leta 2023

»VSGT mi je dala pomembno znanje za nadaljnjo poklicno pot, veliko dobre prakse in ogromno lepih spominov.«

FILIP ROSSI, direktor gostinstva in marketinga v vinski kleti Rossi v Istri

»Ko sem se odločil za študij na VSGT v Mariboru, so mi vsi rekli „pa kaj si ti nor“. Izkazalo se je, da je to bila ena izmed mojih najboljših izkušenj.«

NUŠA KOROTAJ, generalna direktorica Term Sveti Martin na Hrvaškem

»VSGT je bila odskočna deska za mojo kariero, pot v turizmu.«

JORG ZUPAN, lastnik in vodja kuhinje v restavraciji Breg in Aftr

»Nad kuhanjem sem se navdušil prav na VSGT, za kar sem še danes hvaležen.«

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.