Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije izvaja mojstrske izpite od leta 2000, in sicer za 52 mojstrskih nazivov. Mojstrski izpiti se izvajajo tudi za večino deficitarnih poklicev, za katere vpis v redne izobraževalne programe ni možen. Pridobljen mojstrski naziv pomeni odlično priložnost za večjo zaposljivost v izbranem poklicu, za podjetje pa konkurenčno prednost v dejavnosti, saj se z uporabo blagovne znamke »Mojster« poudari mojstrstvo in kakovost izdelkov ali storitev.
Mojstrski izpit prinaša tudi druge prednosti:
- mojster si pridobi srednjo strokovno izobrazbo;
- ob opravljeni razliki do poklicne mature lahko mojster nadaljuje izobraževanje na višjih strokovnih šolah;
- mojster je lahko mentor dijakom in študentom pri PUD;
- mojster izpolnjuje izobrazbene pogoje za opravljanje določenih obrtnih dejavnosti skladno z Uredbo o obrtnih dejavnostih;
- mojster je lahko odgovorni vodja posameznih gradbenih del skladno z Zakonom o graditvi objektov za dela, za katera ima pridobljen mojstrski naziv (velja za tiste mojstrske nazive, ki so vezani na posamezna izvajanja del na gradbenih objektih ‒ npr. zidarski mojster, tesarski mojster, mojster strojnih instalacij, elektroinštalaterski mojster itd.);
- mojstrski naziv je časten;
- mojster je blagovna znamka, ki na trgu pomeni znak za odličnost izdelkov in storitev;
- mojster je lahko član Kluba mojstrov Slovenije (KMS).
Več splošnih informacij o mojstrskih izpitih.
V sklopu Akademije kulinarike in turizma se v sodelovanju z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije po povpraševanju izvajajo pripravljalne delavnice za usposabljanje mojstrov kuharstva in strežbe.
Tematski sklopi:
- Nova slovenska kuhinja
- Slovenska vina
- Vitalna in alternativna prehrana
- Kultura sirov
- Načrtovanje in izvedba gostinskih dogodkov
- Prehrana in kakovost živil
- Dietna kuhinja