Aktivni mednarodni projekti*:
*Spodaj najdete več o naših projektih.
Epic Stays
Vrsta projekta: Erasmus+
Trajanje projekta: 31. december 2023 – 30. december 2025
Spletno mesto: https://epicstays.eu/
Partnerji: Hólar University (HU), Islandija, NHL Stenden, Nizozemska, Technological University of the Shannon, Irska, Momentum Consulting, Irska, VSGT Maribor, Slovenija
Projekt EPIC STAYS bo razvil novo ponudbo poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter usposobil evropska turistična podjetja, kar bo vodilo k razvoju novih alternativnih turističnih nastanitev (ATA) na Islandiji, Irskem, Nizozemskem, v Italiji in Sloveniji, nato pa po vsej Evropi. Do leta 2025 bomo 50+ učiteljev poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter 500+ učencev poklicnega izobraževanja in usposabljanja opolnomočili z znanjem, aktualnimi dejstvi in najboljšimi praksam v zvezi z ATA in njenim potencialom za reševanje nastanitvene krize v EU, podnebnimi spremembami, spreminjajočimi se trendi potrošnikov ter tržnimi priložnostmi.
FoodTuristic
Vrsta projekta: Erasmus+ KA220
Trajanje projekta: november 2023 – junij 2025
Spletno mesto:https://www.foodturistic.com/
Partnerji: TUS Ireland, LHD France, ITS Malta, VSGT Maribor, MTU
Temeljni cilj projekta je prepoznati in ovrednotiti primere dobrih praks za omejevanje zavržkov hrane v gastronomiji in implementacija krožne ekonomije in inovativnih oblik pridelave hrane. Na osnovi analize stanja se projekt nato osredotoči na pripravo spletnih učnih vsebin in digitalne učilnice za pridobitev mikro dokazila (digital badge) Zelene kulinarične veščine. Zaključne aktivnosti projekta so namenjene diseminaciji rezultatov in promociji projektnih učinkov.
Vrsta projekta: Erasmus+ KA220
Trajanje projekta: november 2022 – marec 2025
Partnerji: Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (Slovenija), FAS (Islandija), Momentum (Irska), Mood of Finland (Finska), EUEI (Danska), FtHUB (Portugalska).
Spletno mesto: https://forestwell.eu/
Temeljni cilj projekta ForestWell je v AR okolju razviti inovativen in trajnostno naravnan učni modul, ki krovno tematiko gozdov navezuje na področje velnesa, turizma in kulinarike. Modul je namenjen študentom in predavateljem VET, podjetnikom ter ostali zainteresirani javnosti. Projekt je naravnan zeleno, trajnostno in digitalno in preko svojih učinkov pomeni doprinos za vse skupnosti partnerskih okolij.
Dokumenti:
Vrsta projekta: Erasmus+ KA220 |
Trajanje projekta: november 2021 – april 2024
Partnerji: Galway-Mayo Institute of Technology (Irska), Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (Slovenija), DomSpain Slu (Španija), EURACOM (Francija), Instituto Politecnico de Viana de Castelo (Portugalska), Bia Innovator Campus CLG (Irska).
Spletno mesto: https://www.ecosme.eu/si
Projekt je osredotočen na trajnostne vsebine poslovanja znotraj gostinske in turistične industrije, ki bodo v času epidemiji ključnega pomena za uspešno okrevanje gospodarstva. V skladu z evropsko strategijo za MSP 2020 se bo spodbujalo in promoviralo primere dobrih praks, ki jih zaznamuje trajnostno poslovanje ter konstantno inoviranje poslovanja ter sodelovanje in mreženje med industrijo in izobraževalnimi institucijami za razvoj ključnih kompetenc, ki jih gospodarstvo potrebuje za uspešno in čim hitrejše okrevanje.
Glavni cilji projekta so:
Ključni rezultati projekta bodo:
Vrsta projekta: Erasmus+ KA226| številka projekta: KA226-63DD0B46
Trajanje projekta: 1. 3. 2021 – 28.2. 2023
Ključni rezultati projekta bodo:
Dokumenti:
WELLNESS AND SPA TOURISM SECTORAL SKILLS DEVELOPMENT (WeSkill)
VSGT se zavzema za aktivno vključevanje v domače in mednarodne projekte, ki promovirajo razvoj institucije, njenih programov in zaposlenih. Zaposleni in študentje imajo možnost neposrednega vključevanja v projekte šole, bodisi kot člani projektne skupine ali kot nosilci projektne ideje. Za več informacij nas kontaktirajte na 0038623202308 ali [email protected].
Vrsta projekta: Erasmus+ KA202 | številka projekta: 621401-EPP-1-2020-1-BG-EPPKA2-SSA
Trajanje projekta: 1. 11. 2020 – 1.11. 2023
Partnerji: Inštitut za usposabljanje kadrov v mednarodnih organizacijah (ITPIO), Bolgarija, Turistična zbornica Bolgarije (BTC), Bolgarija, Zemedelska strokovna gimnazija “Kliment Timiryazev” (ZPG), Bolgarija, Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje (CPI), Slovenija, Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SSGZ), Slovenija, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT), Slovenija, Nacionalni center za izobraževanje (VISC), Latvija, Združenje letovišč Latvije (LRA), Latvija, Tehnična šola za modo in oblikovanje v Rigi (RSMT), Latvija, DIMITRA Izobraževanje & Svetovanje SA, Grčija, Združenje občin s termalnimi vrelci (HATS), Grčija, Združenje zdraviliškega in velneškega turizma Srbije (ZVST), Srbija, Farmacevtsko – fizioterapevtska šola (FFS), Srbija, Tiber Umbria Comett izobraževalni program (TUCEP), Italija, FEDERTURISMO CONFINDUSTRIA turistično združenje (FC), Italija, Skupina AFORMAC (AFORMAC), Francija, Zveza obrtnikov in gostinstva Puy de dôme (UMIH), Francija, Inthecity projekt (Inthecity), Nizozemska, Mednarodna zveza za hidroterapijo in klimatsko terapijo (FEMTEC), Italija.
Spletno mesto: https://weskill.eu/
WeSkill: Wellness and SPA Tourism sectoral skills Development
Vrednost trga zdravja in dobrega počutja v zahodni Evropi se je med letoma 2013 in 2018 znatno povečala.
Na začetku opazovanega obdobja je trg zdravja in dobrega počutja znašal približno 126 milijard EUR in se je leta 2018 povečal na približno 149 milijard EUR.
Trg zdravja in dobrega počutja v vzhodni Evropi je doživel podobno povečanje tržne vrednosti, ki se je povečala s približno 22 milijard EUR v letu 2013 na 30,5 milijarde leta 2018.
Trend zdravja in dobrega počutja se je po Evropi še naprej povečeval, saj se več posameznikov zaveda pomembnosti zdravega in aktivnega življenjskega sloga.
Glavni izziv pri nadaljnjem razvoju wellness turizma kot odziv na naraščajoče zanimanje turistov, pa tudi na povpraševanje po wellness paketih, ki vključujejo raznolikost storitev, je razpoložljivost usposobljenega osebja. Vse kategorije partnerjev, ki sodelujejo v tem projektu (predstavniške organizacije, sektorska krovna organizacija, centri za poklicno izobraževanje, ponudniki VET- vocational education training), so ključni akterji pri modernizaciji in napredovanju in novih sektorskih znanj v svojih državah in redno izvajajo glavne projektne dejavnosti. Glavni cilj projekta je oblikovanje internacionalnih učnih načrtov in ustreznih vsebin za usposabljanje na področju wellnessa in SPA turizma. Razvitih bo 5 internacionalnih modularnih učnih načrtov, ki temeljijo na učnih rezultatih za učence v evropski kvalifikacijski okvir 4 (EQF 4) in zaposlene v podjetjih, ki zasedajo kvalifikacije, povezane z evropskim kvalifikacijskim okvirjem 4. Projekt WeSkill bo s pomočjo sodobnega personaliziranega didaktičnega orodja
(mobilna aplikacija za večjezično usposabljanje) študentov in odraslih / zaposlenih iz tega sektorja, skušal narediti sektor privlačen, trajnosten in napreden ter konkurenčen na območju EU.
Trenutno vsi partnerji projekta delajo na sklopu 3 ‘’Opredelitev vrzeli v znanju in potrebah po usposabljanju’’, ki predstavlja raziskovalno fazo projekta. Sestavljena je iz raziskav vsebine preko spleta, terenskih raziskav za ugotavljanje vrzeli v znanju, priprave poročila o ugotovitvah raziskav na temo vrzeli v znanju v obstoječih podatkovnih virih in poročila o ugotovitvah raziskave. Rezultati bodo kmalu objavljeni.
Kratki pregledi in poročila so dostopna na spodnjih povezavah:
Za več informacij spremljajte projektne aktivnosti na:
https://www.linkedin.com/groups/9044609/
https://www.facebook.com/WeSkill-Project-106926691492618
DETOUR – razvoj novih kompetenc za velneško dejavnost
Vrsta projekta: Erasmus+ KA202 | številka projekta: projektna številka: 2019-1-UK01-KA202-061904
Trajanje projekta: 1. 10. 2019 – 1.10. 2021
Partnerji: Irska, Škotska, Slovenija, Azori, Islandija
Spletno mesto projekta: www.detourproject.eu
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor sodeluje v projektu DETOUR, katerega vodilni partner je “University of the Highlands and Islands” iz Škotske.
Skupaj s projektnimi partnerji na Irskem, Islandiji in Azorih sodelujejo pri dvoletnem projektu, ki s osredotoča na krepitev znanja in spretnosti ljudi, ki delajo v tem hitro rastočem sektorju.
Izvajalci projekta se želijo povezati s podjetji in organizacijami, ki delujejo na področju velnesa in dobrega počutja,
da bodo bolje razumeli potrebe, poznavanje in razumevanje dobrega počutja, priložnosti in predvsem,
da bi skupaj opredelili področja, kjer bi bilo dobro nadgraditi znanja in veščine vseh zaposlenih.
Cilj projekta DETOUR je izobraževalnim institucijam, ter malim in srednje velikim podjetjem,
DMO-jem in drugim turističnim organizacijam, ki delujejo na področju turizma ponuditi znanje in veščine
za boljše izkoriščanje sedanjih in prihodnjih ugodnih turističnih priložnosti. Vse z namenom spodbujanja inovacij,
diverzifikacije trga in pospeševanja regionalne rasti.
Konkretno želijo:
analizirati področje velnesa in dobrega počutja v Sloveniji,
ustvariti zemljevid turistične ponudbe s področja velnesa in dobrega počutja,
razviti akcijski načrt za podporo sektorskemu razvoju,
razviti ustrezen program usposabljanja, do katerega bodo lahko preko namenskega množičnega spletnega odprtega tečaja (MOOC) dostopali prav vsi.
STIMULATING HEALTHY FOOD SERVICE INNOVATION (SUSTAIN)
Vrsta projekta: Erasmus+ KA202 | številka projekta: 2019-1-UK01-KA202-061656
Trajanje projekta: 1. 10. 2019 – 1.10. 2021
Partnerji: Galway County Council, Irska, Centro de formacion de administracion y hosteleria SL, Španija, European E-learning Institute, Danska, Momentum marketing services limited, Irska, Balkanska Agenciya za Ustoychivo Razvitie, Bulgaria in Trade management services Ltd, Združeno kraljestvo kot vodilni partner.
Spletno mesto projekta: www.foodinovation.how
VSGT Maribor nadaljuje svojo pot mednarodne odličnosti, tokrat tudi na projektu Erasmus+ KA202. Skupaj z mednarodnimi partnerji smo uspešno prijavili projekt z naslovom »Stimulating Healthy Food Service Innovation«, v nadaljevanju SUSTAIN.
Namen projekta je predvsem izboljšati kakovost prehrane, ki jo ponujajo mali in srednje veliki ponudniki, s projektom pa zasledujemo naslednje prioritete:
Cilji projekta so:
Uspešno zaključeni projekti: