NACIONALNE POKLICNE KVALIFIKACIJE (NPK)

Nacionalna poklicna kvalifikacija (NPK) je uradno potrdilo, s katerim lahko dokazujete vašo usposobljenost za opravljanje določenega poklica.

Na VSGT imamo v okviru MIC ‒ Akademije kulinarike in turizma usposobljene NPK svetovalce, ki na osnovi vaše prijave z vami opravijo svetovalni razgovor na temo priprave zbirne mape. VSGT je tudi registrirana institucija za potrjevanje NPK, in sicer za naslednje NPK:

 

Postopki pridobivanja NPK so relativno hitri, saj se lahko pri pridobivanju NPK upoštevajo spretnosti in znanja, ki ste jih pridobili med opravljanjem poklica, s prostovoljnim delom ali prostočasnimi dejavnostmi, z udeležbo na neformalnih programih izobraževanja ipd. NPK vam tako omogoča, da vaša neformalno pridobljena znanja potrdite in ne izgubljate dragocenega časa za učenje tistega, kar že znate.

 

Postopek pridobivanja NPK se v splošnem deli na tri sklope:

1. PRIJAVA KANDIDATA

Izpolnjeno in podpisano vlogo lahko posredujte na e-naslov [email protected].

2. SVETOVANJE KANDIDATU IN PRIPRAVA NJEGOVE ZBIRNE MAPE – PORTFOLIA (življenjepis, potrdila, dokazila, spričevala, referenčna pisma, izdelki, priznanja …)

Kandidatom v postopku pridobivanja NPK svetuje Mojca Polak ([email protected] ali tel. 02 32 02 308).

3. PREVERJANJE IN POTRJEVANJE NPK TER STROŠKI

Plačilo stroškov postopka za pridobitev NPK certifikata je 215,00 EUR (pridobitev certifikata na podlagi pregleda osebne zbirne mape kandidata) ali 267,00 EUR (pridobitev certifikata NPK na podlagi pregleda osebne zbirne mape kandidata in praktičnega preverjanja).

Vir in več splošnih informacij o NPK: http://www.npk.si/kandidati/

 

DOKUMENTI

vloga_NPK (2)

  • OSEBNA ZBIRNA MAPA – PORTFOLIO je zbirnik posameznikove usposobljenosti, dosežene u učenjem (formalnim, neformalnim, priložnostnim) ali izkušnjami (delovnimi, življenjskimi). Pri preverjanju in potrjevanju nacionalnih poklicnih kvalifikacij so dokumenti o kandidatovih dosežkih učenja, delovnih in drugih izkušenj, pridobljenih kompetenc in kvalifikacij sistematično urejeni glede na poklicni standard in katalog standardov strokovnih znanj in spretnosti. Zbirna mapa v postopku preverjanja in potrjevanja NPK služi kot pripomoček, na podlagi katerega si komisija ustvari sliko o kandidatu, njegovih delovnih izkušnjah in izobraževanju ter usposabljanju, in to morata imeti svetovalec in kandidat vedno v mislih, ko nastaja kandidatova zbirna mapa. Oglejte si primer zbirne mape.
  • ŽIVLJENJEPIS – EUROPASS CV

RAZPISANI NPK TERMINI

Razpisani termini za leto 2025 za kataloge:

Pomočnik kuharja  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Pomočnik natakarja  pregled zbirne mape: 10 .6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Barman  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Hotelska gospodinja  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Turistični informator  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Vodja cateringa  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Sommelier – vinski svetovalec  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Pripravljalec jedi pred gosti  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00
Kuhar pred gosti  pregled zbirne mape: 10. 6. 2025 ob 13.00 praktično preverjanje: 17. 6. 2025 ob 13.00

Dodatne informacije in prijave: [email protected], tel. 02 32 02 308.

NAŠI DIPLOMANTI

JURE GOLEŽ, lastnik podjetja Martour

»VSGT zame predstavlja več kot samo šolo – je prostor, ki da točno toliko, kot si želiš sam vzeti

MARJETKA HOLCMAN, osebna trenerka in lastnica gym centra CORE

»Naučila sem se uporabljati besedo velnes v pravi luči, podprto z vsemi velneškimi stebri

BOŠTJAN VOLK, Chef Gostišča Volk in Evropski mladi kuhar leta 2023

»VSGT mi je dala pomembno znanje za nadaljnjo poklicno pot, veliko dobre prakse in ogromno lepih spominov

FILIP ROSSI, direktor gostinstva in marketinga v podjetju Vina Rossi

»Ko sem se odločil za študij na VSGT v Mariboru, so mi vsi rekli „pa kaj si ti nor“. Izkazalo se je, da je to bila ena izmed mojih najboljših izkušenj

NUŠA KOROTAJ, generalna direktorica Term Sveti Martin

»VSGT je bila odskočna deska za mojo kariero, pot v turizmu

JORG ZUPAN, lastnik in vodja kuhinje v restavracijah Breg in Aftr

»Nad kuhanjem sem se navdušil prav na VSGT, za kar sem še danes hvaležen

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.