Medpodjetniški izobraževalni center (MIC) Akademija kulinarike in turizma je organizacijska enota Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.
Aktivnosti, ki jih pokriva MIC – Akademija kulinarike in turizma, so se odvijale že pred investicijo v novi objekt, vendar jih VSGT Maribor zaradi prostorske stiske ni mogla izvajati v skladu z načrti in strategijo v polnem obsegu. Preureditev obstoječe lokacije za potrebe MIC-a ni bila mogoča, zato je bila ob načrtovanih ciljih na področju izobraževanja in usposabljanja za potrebe MIC-a edina možnost ta, da so se pridobili dodatni funkcionalni in kakovostno opremljeni prostori.
V okviru MIC-a tako izvajamo:
Dejavnosti, ki jih izvajamo v okviru MIC ‒ Akademije kulinarike in turizma, nastajajo v sodelovanju s turističnim gospodarstvom. MIC tako postaja pomembno središče vseživljenjskega učenja gostinsko-turistične in velneške dejavnosti v tem delu Slovenije.
Strokovne učilnice MIC – Akademije kulinarike in turizma omogočajo najsodobnejše oblike treninga raznolikih strokovnih veščin s področja gostinstva, turizma in velnesa. Kulinarične učilnice v svoji zasnovi omogočajo s tehnologijo podprto individualno delovno okolje za vsakega slušatelja. Tehnološka oprema sledi najsodobnejšim kulinaričnim smernicam, ki se sinergijsko dopolnjujejo. Kulinarična in strežna učilnica zaradi svoje povezanosti omogočata učinkovito povezovanje in ustrezno preglednost. Prostori demonstracijskega velnesa in učne hotelske sobe omogočajo realnejši pristop k poznavanju vsebin stroke in pridobivanje izkušenj skozi praktično izobraževanje. Restavracija, kavarna in njuni podporni prostori pa so namenjeni tako izvajanju praktičnega izobraževanja v obliki realne poslovne izkušnje kot tudi družabnemu življenju v lokalni skupnosti.
Izgradnja Medpodjetniškega izobraževalnega centra predstavlja mejnik pri razvoju dejavnosti VSGT Maribor in korak k temu, da oblikujemo center odličnosti v gostinstvu in turizmu. Programi MIC – Akademije kulinarike in turizma predstavljajo fleksibilnejše in v prakso usmerjene programske vsebine, v okviru katerih se bodo znanja pridobivala na način vseživljenjskega učenja in napredovanja, učinkovito, kreativno, inovativno in uporabno.
Želimo, da MIC ‒ Akademija kulinarike in turizma postane stičišče tistih, ki znanje želijo (učeča se družba), znanje potrebujejo (gospodarstvo), in tistih, ki znanje imajo (gospodarstvo in izobraževalni sektor). Ker je turizem dinamična in kreativna gospodarska panoga, ki zahteva inovativne in dinamične didaktične procese, bomo razvijali kreativna delovna okolja za spoznavanje, nadgrajevanje in razvijanje storitev v gostinstvu, hotelirstvu, velnesu in turizmu. Z vsebinami želimo usposobiti strokovno javnost in novo zgradbo MIC-a približati tudi lokalnemu prebivalstvu ter slednjemu omogočiti kakovostno preživljanje prostega časa. Skozi svoje delovanje bo MIC prispeval k razvoju stroke, lokalne skupnosti, širjenju obzorij in iskanju lastnih poslovnih priložnosti posameznikov v gospodarsko šibkejšem okolju.
S svojo dejavnostjo bo spodbujal podjetništvo, inovativnost in tehnološki razvoj turistične panoge ter prispeval k fleksibilnosti trga dela, kakor tudi h kakovosti izobraževanja in raziskovalno-razvojne dejavnosti v turizmu ter k uravnoteženemu razvoju SV in V Slovenije. V okviru MIC – Akademije kulinarike in turizma v prihodnjih letih načrtujemo predavanja, delavnice in usposabljanja, ki jih bodo izvedli strokovnjaki različnih področij. Programi bodo oblikovani s ciljem prepoznavanja potreb, identificiranih v okolju gostinsko-turistične in velneške stroke, z namenom izboljšanja kompetenc človeških virov za poslovno odličnost.
Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) je bila uspešna na razpisu za zbiranje predlogov za sofinanciranje investicij v Medpodjetniške izobraževalne centre (MIC), ki se sofinancirajo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v programskem obdobju 2007 do 2013, objavljenem v Uradnem listu RS št. 28/09, 36/09 in 98/09, s Sklepom št. 54451-4/2008-116 (0915), z dne 7. 12. 2009. Iz tega razloga je VSGT pripravila projekt izgradnje centra MIC – Akademije kulinarike in turizma s programsko zasnovo z novejšimi standardi, ki veljajo na področju tovrstnega načina izobraževanja ter v skladu s pravili skrbnega in dobrega gospodarja.
Za namen izvedbe navedene investicije je župan Mestne občine Maribor z Odredbo št. 35210-133/10 z dne 10. 8. 2010 Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor dodelil pravico uporabe prostorov na Cafovi ulici 7 v Mariboru. Pogodba o uporabi prostorov na tej lokaciji je bila podpisana 18. 8. 2010. Zaradi uskladitve etažiranja med MOM in Društvom ekonomistov Maribor (DEM) je bil k tej pogodbi sklenjen še Aneks št. 1 z dne 2. 2. 2011.
Namen investicijskega projekta je bil zagotoviti ustrezne materialne pogoje za delovanje MIC – Akademije kulinarike in turizma ob upoštevanju prednostnih ciljev takrat aktualnih temeljnih razvojnih dokumentov:
Cilji predmetne investicije:
V letu 2012 smo izvedli vrsto podpornih aktivnosti za pridobitev pravnomočnega gradbenega dovoljenja za rušitev objekta na Cafovi ulici 7 in v decembru 2012 pridobili tudi gradbeno dovoljenje št. 351-287/2012/32 (7128) za novogradnjo, ki je postalo pravnomočno v januarju 2013. Pravnomočno gradbeno dovoljenje št. 351-287/2012/32 (7128) je predstavljalo temeljni dokument za začetek priprav na objavo novega razpisa za izbor izvajalca na portalu javnih naročil.
Na osnovi javnega razpisa za oddajo javnega naročila MIC – Akademija kulinarike in turizma – rušitev obstoječega objekta in novogradnjo objekta, vključno z dobavo ter montažo tehnološke, pohištvene in računalniške opreme (Portal javnih naročil, št. objave JN1720/2013, z dne 15. 2. 2013, popravek 1 št. JN2570/2013 z dne 6. 3. 2013, popravek 2 št. JN2612/2013 z dne 7. 3. 2013) je bilo dne 18. 3. 2013 izvedeno javno odpiranje petih prispelih ponudb. Ker v odprtem postopku nismo dobili nobene sprejemljive ponudbe, smo izpeljali nov postopek oddaje javnega naročila po postopku s pogajanji v skladu s 1. točko 1. odstavka 28. člena Zakona o javnem naročanju (Uradni list RS, št. 12/2013). Na osnovi poziva št. 2/2013 z dne 18. 4. 2013 za oddajo naročila po postopku s pogajanji je bil kot najugodnejši ponudnik izbran izvajalec VG5, d.o.o, Tehnološki park 24, 1000 Ljubljana, ki je pogodbena dela izvedel po načelu »ključ v roke«.
VSGT Maribor in VG5, d.o.o. sta dne 31. 5. 2013 sklenila Gradbeno pogodbo št. 1/2013 za MIC – AKADEMIJA KULINARIKE IN TURIZMA – rušitev obstoječega objekta in novogradnjo objekta, vključno z dobavo in montažo tehnološke, pohištvene in računalniške opreme. Dne 30. 10. 2014 je bilo na UE Maribor izdano Uporabno dovoljenje, ki je 7. 11. 2014 postalo pravnomočno.
Selitev v novogradnjo na Cafovi ulici 7 se je izvedla v začetku leta 2015, uradna otvoritev objekta je bila septembra 2015.
Izgradnja objekta na Cafovi 7 v Mariboru je bila sofinancirana v višini 2.486.916,66 EUR iz naslednjih proračunskih postavk:
– sredstva ESRR – EU, p. p. 687610 – Medpodjetniški izobraževalni centri ESRR 07–13 EU, konto 4323, v višini 85 % ter
– sredstva ESRR – SLO, p. p. 699710 – Medpodjetniški izobraževalni centri ESRR 07–13 – slovenska udeležba, konto 4323, v višini 15 %.
Operacijo je delno financirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Operacija se je izvedla v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete: Gospodarska razvojna infrastruktura; prednostne usmeritve: Gospodarska in izobraževalna infrastruktura.