V študijskem letu 2023/24 se bo začel izvajati prenovljen program Gostinstvo in turizem (Uradni list RS 7/2023). Prenova programa je odziv na zahteve trga dela, na spremembe v gostinstvu in turizmu, ki jih je prinesla epidemija covida-19, hkrati pa tudi na izzive dvojnega prehoda v Evropski uniji, ekološkega in digitalnega, ki vpliva na vse dele gospodarstva in družbe. Ohranja se širina programa, ki vključuje tako vsebine gostinstva kot turizma. Temelj za gostinski del je poklicni standard menedžer/menedžerka za področje hrane in pijač, za turistične vsebine programa pa je temelj poklicni standard svetovalec/svetovalka za destinacijski management.
Obema področjema so skupni:
Študenti tako v obveznem delu pridobijo splošno znanje in spretnosti za samostojno delo v turističnih podjetjih ter različnih gostinskih obratih, tako nastanitvenih kot prehrambnih, kjer poskrbijo za goste od prihoda do odhoda, komunicirajo z njimi, izvedejo prodajne in administrativne storitve, pripravijo in postrežejo obroke, poskrbijo za udobno nastanitev in turistična
doživetja gostov, ob tem pa načrtujejo in organizirajo delo v sodelovanju z drugimi zaposlenimi in poslovnimi partnerji ter zagotavljajo kakovost opravljenih storitev v skladu z zakonodajo in standardi.
IZBIRNI DEL PROGRAMA:
V izbirnem delu lahko študenti, ki izberejo gostinsko smer, pridobijo dodatno znanje in spretnosti za:
Študenti, ki izberejo turistično smer, pa pridobijo dodatno znanje in spretnosti za delo v:
V skladu s trenutno metodologijo in novimi izhodišči za pripravo višješolskih študijskih programov je v program uveden tudi odprti kurikul.
Ovrednotenje študijskih obveznosti po prenosno nabirnem kreditnem sistemu ECTS:
Št. | Ime modula/predmeta/druge sestavine | Obvezno/Izbirno | Letnik | Število ur študentovega dela | Kreditne točke (KT) |
M 1 | Komunikacija in informatika | Obvezno | 1. | 670 | 22 |
P 1 | Strokovna terminologija v prvem tujem jeziku | obvezno | 1 | 180 | 6 |
P 2 | Poslovno komuniciranje in vodenje | obvezno | 1 | 180 | 6 |
P 3 | Pravni predpisi v gostinstvu in turizmu | obvezno | 1 | 90 | 3 |
P 4 | Uporabna informatika in statistika | obvezno | 1 | 120 | 4 |
D 1 | Praktično izobraževanje - komunikacija in informatika | obvezno | 1 | 100 | 3 |
M 2 | Trajnostno upravljanje destinacije | Obvezno | 1 | 560 | 19 |
P 5 | Ekonomika podjetja | obvezno | 1 | 90 | 3 |
P 6 | Ekonomika in menedžment turizma | obvezno | 1 | 120 | 4 |
P 7 | Naravne in kulturne danosti turistične destinacije | obvezno | 1 | 200 | 7 |
D 2 | Praktično izobraževanje - trajnostno upravljanje destinacije | obvezno | 1 | 150 | 5 |
M 3 | Menedžment v gostinstvu | Obvezno | 1 | 570 | 19 |
P 8 | Gastronomija | obvezno | 1 | 120 | 4 |
P 9 | Organizacija dela v kuharstvu | obvezno | 1 | 150 | 5 |
P 10 | Organizacija dela v strežbi | obvezno | 1 | 150 | 5 |
D 3 | Praktično izobraževanje - menedžment v gostinstvu | obvezno | 1 | 150 | 5 |
M 4 | Trženje in poslovanje v gostinstvu in turizmu | obvezno | 2 | 480 | 16 |
P 11 | Projektni menedžment | obvezno | 2 | 80 | 3 |
P 12 | Trženje v gostinstvu in turizmu | obvezno | 2 | 120 | 4 |
P 13 | Strokovna terminologija v drugem tujem jeziku | obvezno | 2 | 180 | 6 |
D 4 | Praktično izobraževanje - trženje in poslovanje v gostinstvu in turizmu | obvezno | 2 | 100 | 3 |
M 5 | Projekti v gostinstvu | izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 14 | Poslovanje nastanitvenih in prehrambnih obratov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 15 | Menedžment procesov v kuharstvu | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 16 | Menedžment procesov v strežbi | izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 5 | Praktično izobraževanje - projekti v gostinstvu | izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 6 | Gostinstvo in barmanstvo | izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 14 | Poslovanje nastanitvenih in prehrambnih obratov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 17 | Organizacija gostinskih dogodkov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 18 | Barmanstvo | izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 6 | Praktično izobraževanje - gostinstvo in barmanstvo | izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 7 | Gostinstvo in harmonija okusov | izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 14 | Poslovanje nastanitvenih in prehrambnih obratov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 17 | Organizacija gostinskih dogodkov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 19 | Harmonija okusov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 7 | Praktično izobraževanje - gostinstvo in harmonija okusov | izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 8 | Kreativni načini priprave hrane | Izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 14 | Poslovanje nastanitvenih in prehrambnih obratov | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 20 | Hrana in pijače | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 21 | Kreativna priprava alternativne in dietne prehrane | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 8 | Praktično izobraževanje - kreativno načini priprave hrane | Izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 9 | Projekti v turizmu | izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 22 | Poslovanje potovalnih agencij in nastanitvenih obratov | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 23 | Strokovna terminologija v tretjem tujem jeziku | izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 24 | Turistično vodenje in animacija | izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 9 | Praktično izobraževanje - doživetja v turizmu | izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 10 | Doživetja v turizmu | Izbirno | 2 | 690 | 23 |
P 22 | Poslovanje potovalnih agencij in nastanitvenih obratov | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 24 | Tematski turizem | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 25 | Turistično vodenje in animacija | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 10 | Praktično izobraževanje - doživetja v turizmu | Izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 11 | Poslovna srečanja in dogodki | Izbirno | 2 | 690 | 25 |
P 26 | Prireditve, kongresi, poslovna srečanja in festivali | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 23 | Strokovna terminologija v tretjem tujem jeziku | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
P 27 | Organizacija in izvedba poslovnih srečanj in dogodkov | Izbirno | 2 | 150 | 5 |
D 11 | Praktično izobraževanje - poslovna srečanja in dogodki | Izbirno | 2 | 240 | 8 |
M 12 | Odprti kurikul | obvezno | 2 | 330 | 11 |
P 28 | Predmeti odprtega kurikula | obvezno | 2 | 270 | 9 |
D 12 | Praktično izobraževanje - odprti kurikul | obvezno | 2 | 60 | 2 |
P 29 | Prostoizbirni predmet | obvezno | 2 | 150 | 5 |
D 13 | Diplomsko delo | obvezno | 2 | 150 | 5 |
Opombe:
PR – predavanja, SV – seminarske vaje, LV – laboratorijske vaje, M – modul, P – predmet, D – druga sestavina študijskega programa (praktično izobraževanje, diplomsko delo)
organizator poslovanja v gostinstvu in turizmu/organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmu (org. posl. gost. tur.)
Študijski program traja 2 leti in je ovrednoten z 120 kreditnimi točkami (KT).
Katalogi znanja za posamezne predmete prenovljenega programa Gostinstvo in turizem so dostopni na spletni strani Centra za poklicno izobraževanje: https://cpi.si/poklicno-izobrazevanje/izobrazevalni-programi/programi/vsi/ pod zavihkom Gostinstvo in turizem (Uradni list 7/2023), začetek izvajanja s študijskim letom 2023/24.
• ovrednotiti vlogo gostinstva in turizma v svetovnem in narodnem gospodarstvu ter njuno
povezanost z drugimi gospodarskimi panogami in razvojem družbe;
• izobraziti organizatorje poslovanja v gostinstvu in turizmu z dovolj širokim strokovnoteoretičnim in
praktično uporabnim znanjem za samostojno delo v turističnih podjetjih in različnih gostinskih
obratih, tako nastanitvenih kot prehrambnih, s sposobnostjo prilagajanja spreminjajočim se
zahtevam delovnega okolja;
• poudariti vlogo posameznika kot soustvarjalca uspešnih delovnih procesov v gostinstvu in turizmu
ter pomen njegovega timskega povezovanja;
• oblikovati samozavestne, komunikativne, inovativne in kritično razmišljujoče strokovnjake za
sprejemanje poslovnih odločitev ter reševanje strokovnih problemov na področju gostinstva in
turizma;
• upoštevati smernice trajnostnega razvoja gostinstva in turizma, s poudarkom na zmanjševanju
ogljičnega odtisa in povezovanju z lokalnim okoljem, ter trendov trajnostnega razvoja v prihodnosti;
• razvijati odgovornost za kakovostno, etično in varno izvedbo delovnih procesov v gostinstvu in
turizmu;
• spremljati novosti v stroki z uporabo domače in tuje strokovne literature ter informacijskokomunikacijske tehnologije za namen vseživljenjskega učenja, strokovnega in kariernega razvoja.
TEMELJNI CILJI PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA
• privzeti temeljne vrednote v gostinstvu in turizmu ter primeren poslovni odnos do sodelavcev, gostov in ostalih poslovnih partnerjev;
• razviti mehke veščine, kot so vljudnost in gostoljubnost, odgovornost, samoiniciativnost, profesionalnost, natančnost in vestnost;
• razviti veščine poslovnega besednega in nebesednega sporazumevanja v slovenskem in še vsaj dveh tujih jezikih;
• samostojno spremljati razvoj stroke in implementirati spoznanja v prakso;
• pridobiti praktična znanja in izkušnje za timsko delo na področju gostinstva in turizma;
• uriti medosebno, motivacijsko in informacijsko vodstveno vlogo ter prepoznavati primerne načine vodenja v realnem okolju;
• strokovno in kakovostno reševati konkretne delovne probleme v podjetju;
• tvorno prispevati k organizacijski kulturi podjetja;
• odgovorno upoštevati ekološke, tehnične in varnostne predpise ter sistem celovite kakovosti;
• razviti sposobnosti za samostojno uporabo informacijskih virov in informacijsko-komunikacijske tehnologije na področju gostinstva in turizma;
• sistematsko in odgovorno pristopiti k izdelavi projektne naloge.
OBVEZNOSTI ŠTUDENTOV IN POSEBNOSTI V IZVEDBI
1. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu,
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.
2. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu;
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.