V študijskem letu 2011/2012 smo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor v pričeli z izvajanjem študijskega programa Velnes (Pravilnik o sprejemu programa Velnes (Ur. l. RS št. 79/2010) in Odredba o sprejemu programa Velnes (Ur. l. RS št. 5/2011), novelacija potrjena na Strokovnem svetu RS 12. 10. 2012).
Program temelji na poklicnem standardu organizator/organizatorka velneške dejavnosti.
Temeljni cilji, ki jih zasleduje program so usmerjeni na poznavanje naslednjih področij:
Študenti v obveznem delu pridobijo splošno znanje in spretnosti za samostojno delo v velneških podjetjih, kjer poskrbijo za goste od prihoda do odhoda, komunicirajo z njimi, izvedejo prodajne in administrativne storitve, svetujejo o izbiri velneških produktov, poskrbijo za dobro počutje in ustrezna velneška doživetja gostov, v skladu z njihovimi potrebami, željami in zmožnostmi, ob tem pa načrtujejo in organizirajo delo v sodelovanju z drugimi zaposlenimi in poslovnimi partnerji ter zagotavljajo kakovost opravljenih storitev v skladu z zakonodajo in standardi.
IZBIRNI DEL PROGRAMA:
V izbirnem delu lahko študenti, ki izberejo med moduli in pridobijo dodatno znanje in spretnosti na področjih:
Ovrednotenje študijskih obveznosti po prenosno nabirnem kreditnem sistemu ECTS
Št. | Ime modula/predmeta/druge sestavine | Obvezno/Izbirno | Letnik | Št. kontaktnih ur | Kreditne točke |
M 1 | Komunikacija | Obvezno | 15 | ||
P 1 | Poslovno sporazumevanje in vodenje | obvezno | 1 | 120 | 4 |
P 2 | Strokovna terminologija v prvem tujem jeziku (ang., nem.) | obvezno | 1 | 120 | 4 |
P 3 | Strokovna terminologija v drugem tujem jeziku (ita., ang., nem., fr.) | obvezno | 1 | 120 | 4 |
D 1 | Praktično izobraževanje: Poslovno sporazumevanje in vodenje | obvezno | 1 | 100 | 3 |
M 2 | Ekonomika in poslovanje | Obvezno | 20 | ||
P 4 | Ekonomika in podjetništvo | obvezno | 1 | 150 | 5 |
P 5 | Poslovna informatika s statistiko | obvezno | 1 | 150 | 5 |
P 6 | Pravni predpisi | obvezno | 1 | 150 | 5 |
D 2 | Praktično izobraževanje: Ekonomika in poslovanje | obvezno | 1 | 150 | 5 |
M 3 | Turizem in osnove velnesa | Obvezno | 1 | 20 | |
P 7 | Velnes in velneška dejavnost | obvezno | 1 | 210 | 7 |
P 8 | Uvod v turizem in destinacijski menedžment | obvezno | 1 | 240 | 8 |
D 3 | Praktično izobraževanje: Turizem in osnove velnesa | obvezno | 1 | 150 | 5 |
M 4 | Upravljanje in trženje | Obvezno | 28 | ||
P 9 | Trženje storitev | obvezno | 2 | 210 | 7 |
P 10 | Upravljanje in poslovanje velneških centrov | obvezno | 2 | 210 | 7 |
P 11 | Oblikovanje in trženje velneških proizvodov | obvezno | 2 | 240 | 8 |
D 4 | Praktično izobraževanje: Upravljanje in trženje | obvezno | 2 | 190 | 6 |
M 5 | Zdravo prehranjevanje | Izbirno | 27 | ||
P 12 | Osnove zdravega prehranjevanja | obvezno | 2 | 300 | 10 |
P 13 | Kulinarika za vitalnost | obvezno | 2 | 300 | 10 |
D 5 | Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in prehranjevanja | obvezno | 2 | 210 | 7 |
M 6 | Gibanje, telesne aktivnosti | Izbirno | 27 | ||
P 14 | Osnove gibanja in športne aktivnosti | obvezno | 2 | 300 | 10 |
P 15 | Športna animacija in osebno trenerstvo | obvezno | 2 | 300 | 10 |
D 6 | Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in gibanja | obvezno | 2 | 210 | 7 |
M 7 | Duševni velnes | Izbirno | 27 | ||
P 16 | Čustvena inteligenca in osebnostni razvoj | obvezno | 2 | 10 | |
P 17 | Menedžment stresa in metode sproščanja | obvezno | 2 | 10 | |
D 7 | Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in osebnostna rast | obvezno | 2 | 7 |
M 8 | Lepotna in telesna nega | Izbirno | 27 | ||
P 18 | Principi lepotne in telesne nege ter higiene | obvezno | 2 | 300 | 10 |
P 19 | Stilno svetovanje in pravila vedenja | obvezno | 2 | 300 | 10 |
D 8 | Praktično izobraževanje: Lepotna in telesna nega | obvezno | 2 | 210 | 7 |
P 20 | Prosto izbirni predmet | Izbirno | 1 | 150 | 5 |
Diplomska naloga | Obvezno | 2 | 150 | 5 |
Opombe:
PR – predavanja, SV – seminarske vaje, LV – laboratorijske vaje, M – modul, P – predmet, D – druga sestavina študijskega programa (praktično izobraževanje, diplomsko delo)
Pojasnila k predmetniku:
V drugem letniku je možna izbira v obsegu 27 KT, in sicer med 4 moduli: M5 Zdravo prehranjevanje, M6 Gibanje, telesne aktivnosti, M7 Duševni velnes ali M8 Lepotna in telesna nega.
Organizator/ organizatorka poslovanja v velneški dejavnosti (org. posl. vel.)
Študijski program traja 2 leti in je ovrednoten z 120 kreditnimi točkami (KT).
Katalogi znanj za posamezne predmete programa Velnes so dostopni na spletni strani Centra za poklicno izobraževanje: https://cpi.si/poklicno-izobrazevanje/izobrazevalni-programi/programi/vsi/ pod zavihkom Velnes (Uradni list RS, 86/2013).
• izobraziti organizatorje poslovanja v velneški dejavnosti s širokim strokovno teoretičnim in
praktično uporabnim znanjem za delo na področju velneške dejavnosti;
• pridobiti generične in poklicno-specifične kompetence s strokovnega področja velneške
dejavnosti s poudarkom znanj menedžmenta, organizacije, poslovanja in vodenja s področja
storitev telesnega gibanja in rekreacije, s področja storitev zdravega prehranjevanja, s
področja storitev duševnih aktivnosti; s področja storitev za sprostitev in s področja storitev
za lepotno in telesno nego;
• pridobiti sposobnost za uporabo znanstvenih metod pri reševanju strokovnih problemov;
• pridobiti sposobnost aplikacije teoretičnega znanja, metodologij in modelov v praksi;
• se usposobiti za spremljanje stroke in uporabo strokovne literature;
• zmožnost spremljanja razvoja, trendov na področju velneške dejavnosti, še posebej v
povezavi z varovanjem okolja in s trajnostnim razvojem;
• oblikovati samozavest in odločnost za poslovne odločitve in za reševanje konkretne
strokovne problematike;
• oblikovati odgovoren odnos do zagotavljanja kakovosti pri svojem delu;
• oblikovati poklicno identiteto in etični kodeks, strokovno odgovornost in profesionalnost;
• razvijati avtonomnost pri svojem strokovnem delu.
TEMELJNI CILJI PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA
• privzeti temeljne vrednote v velnesu ter primeren poslovni odnos do sodelavcev, gostov in ostalih poslovnih partnerjev;
• razviti mehke veščine, kot so vljudnost in gostoljubnost, odgovornost, samoiniciativnost, profesionalnost, natančnost in vestnost;
• razviti veščine poslovnega besednega in nebesednega sporazumevanja v slovenskem in še vsaj dveh tujih jezikih;
• samostojno spremljati razvoj stroke in implementirati spoznanja v prakso;
• pridobiti praktična znanja in izkušnje za timsko delo na področju velnesa;
• uriti medosebno, motivacijsko in informacijsko vodstveno vlogo ter prepoznavati primerne načine vodenja v realnem okolju;
• strokovno in kakovostno reševati konkretne delovne probleme v podjetju;
• tvorno prispevati k organizacijski kulturi podjetja;
• odgovorno upoštevati ekološke, tehnične in varnostne predpise ter sistem celovite kakovosti;
• razviti sposobnosti za samostojno uporabo informacijskih virov in informacijsko-komunikacijske tehnologije na področju velnesa;
• sistematsko in odgovorno pristopiti k izdelavi projektne naloge.
OBVEZNOSTI ŠTUDENTOV IN POSEBNOSTI V IZVEDBI
1. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu,
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.
2. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu;
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.