Študijski program: Velnes

V študijskem letu 2011/2012 smo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor v pričeli z izvajanjem študijskega programa Velnes (Pravilnik o sprejemu programa Velnes (Ur. l. RS št. 79/2010) in Odredba o sprejemu programa Velnes (Ur. l. RS št. 5/2011), novelacija potrjena na Strokovnem svetu RS 12. 10. 2012).

Program temelji na poklicnem  standardu organizator/organizatorka velneške dejavnosti.

Temeljni cilji, ki jih zasleduje program so usmerjeni na poznavanje naslednjih področij:

  • komuniciranje z različnimi deležniki v maternem jeziku in v dveh tujih jezikih,
  • načrtovanje, organiziranje in vodenje poslovnih procesov,
  • skrb za kadre in njihovo usposobljenost,
  • ekonomika poslovanja in trženje,
  • projektni menedžment,
  • velneška dejavnost
  • trajnostni razvoj,
  • poznavanje zakonodaje,
  • podjetnost,
  • samoiniciativnost
  • in kreativnost.

Študenti v obveznem delu pridobijo splošno znanje in spretnosti za samostojno delo v velneških podjetjih, kjer poskrbijo za goste od prihoda do odhoda, komunicirajo z njimi, izvedejo prodajne in administrativne storitve, svetujejo o izbiri velneških produktov, poskrbijo za dobro počutje in ustrezna velneška doživetja gostov, v skladu z njihovimi potrebami, željami in zmožnostmi, ob tem pa načrtujejo in organizirajo delo v sodelovanju z drugimi zaposlenimi in poslovnimi partnerji ter zagotavljajo kakovost opravljenih storitev v skladu z zakonodajo in standardi.

IZBIRNI DEL PROGRAMA:

V izbirnem delu lahko študenti, ki izberejo med moduli in pridobijo dodatno znanje in spretnosti na področjih:

  • zdravega prehranjevanja
  • gibanja in telesnih aktivnosti
  • duševnega velnesa
  • lepotne in telesne nege.

PREDMETNIK

Ovrednotenje študijskih obveznosti po prenosno nabirnem kreditnem sistemu ECTS

Št. Ime modula/predmeta/druge sestavine Obvezno/Izbirno Letnik Št. kontaktnih ur Kreditne točke
M 1 Komunikacija Obvezno 15
P 1 Poslovno sporazumevanje in vodenje obvezno 1 120 4
P 2 Strokovna terminologija v prvem tujem jeziku (ang., nem.) obvezno 1 120 4
P 3 Strokovna terminologija v drugem tujem jeziku (ita., ang., nem., fr.) obvezno 1 120 4
D 1 Praktično izobraževanje: Poslovno sporazumevanje in vodenje obvezno 1 100 3
M 2 Ekonomika in poslovanje Obvezno 20
P 4 Ekonomika in podjetništvo obvezno 1 150 5
P 5 Poslovna informatika s statistiko obvezno 1 150 5
P 6 Pravni predpisi obvezno 1 150 5
D 2 Praktično izobraževanje: Ekonomika in poslovanje obvezno 1 150 5
M 3 Turizem in osnove velnesa Obvezno 1 20
P 7 Velnes in velneška dejavnost obvezno 1 210 7
P 8 Uvod v turizem in destinacijski menedžment obvezno 1 240 8
D 3 Praktično izobraževanje: Turizem in osnove velnesa obvezno 1 150 5
M 4 Upravljanje in trženje Obvezno 28
P 9 Trženje storitev obvezno 2 210 7
P 10 Upravljanje in poslovanje velneških centrov obvezno 2 210 7
P 11 Oblikovanje in trženje velneških proizvodov obvezno 2 240 8
D 4 Praktično izobraževanje: Upravljanje in trženje obvezno 2 190 6
M 5 Zdravo prehranjevanje Izbirno 27
P 12 Osnove zdravega prehranjevanja obvezno 2 300 10
P 13 Kulinarika za vitalnost obvezno 2 300 10
D 5 Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in prehranjevanja obvezno 2 210 7
M 6 Gibanje, telesne aktivnosti Izbirno 27
P 14 Osnove gibanja in športne aktivnosti obvezno 2 300 10
P 15 Športna animacija in osebno trenerstvo obvezno 2 300 10
D 6 Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in gibanja obvezno 2 210 7
M 7 Duševni velnes Izbirno 27
P 16 Čustvena inteligenca in osebnostni razvoj obvezno 2 10
P 17 Menedžment stresa in metode sproščanja obvezno 2 10
D 7 Praktično izobraževanje: Zdrav način življenja in osebnostna rast obvezno 2 7
M 8 Lepotna in telesna nega Izbirno 27
P 18 Principi lepotne in telesne nege ter higiene obvezno 2 300 10
P 19 Stilno svetovanje in pravila vedenja obvezno 2 300 10
D 8 Praktično izobraževanje: Lepotna in telesna nega obvezno 2 210 7
P 20 Prosto izbirni predmet Izbirno 1 150 5
Diplomska naloga Obvezno 2 150 5

Opombe:

PR – predavanja, SV – seminarske vaje, LV – laboratorijske vaje, M – modul, P – predmet, D – druga sestavina študijskega programa (praktično izobraževanje, diplomsko delo)

Pojasnila k predmetniku:

V drugem letniku je možna izbira v obsegu 27 KT, in sicer med 4 moduli: M5 Zdravo prehranjevanje, M6 Gibanje, telesne aktivnosti, M7 Duševni velnes ali M8 Lepotna in telesna nega.

NAZIV STROKOVNE IZOBRAZBE

Organizator/ organizatorka poslovanja v velneški dejavnosti (org. posl. vel.)

TRAJANJE ŠTUDIJA

Študijski program traja 2 leti in je ovrednoten z 120 kreditnimi točkami (KT).

KATALOG ZNANJ

Katalogi znanj za posamezne predmete programa Velnes so dostopni na spletni strani Centra za poklicno izobraževanje: https://cpi.si/poklicno-izobrazevanje/izobrazevalni-programi/programi/vsi/ pod zavihkom Velnes (Uradni list RS, 86/2013).

TEMELJNI CILJI PROGRAMA

• izobraziti organizatorje poslovanja v velneški dejavnosti s širokim strokovno teoretičnim in
praktično uporabnim znanjem za delo na področju velneške dejavnosti;

• pridobiti generične in poklicno-specifične kompetence s strokovnega področja velneške
dejavnosti s poudarkom znanj menedžmenta, organizacije, poslovanja in vodenja s področja
storitev telesnega gibanja in rekreacije, s področja storitev zdravega prehranjevanja, s
področja storitev duševnih aktivnosti; s področja storitev za sprostitev in s področja storitev
za lepotno in telesno nego;

• pridobiti sposobnost za uporabo znanstvenih metod pri reševanju strokovnih problemov;

• pridobiti sposobnost aplikacije teoretičnega znanja, metodologij in modelov v praksi;

• se usposobiti za spremljanje stroke in uporabo strokovne literature;

• zmožnost spremljanja razvoja, trendov na področju velneške dejavnosti, še posebej v
povezavi z varovanjem okolja in s trajnostnim razvojem;

• oblikovati samozavest in odločnost za poslovne odločitve in za reševanje konkretne
strokovne problematike;

• oblikovati odgovoren odnos do zagotavljanja kakovosti pri svojem delu;

• oblikovati poklicno identiteto in etični kodeks, strokovno odgovornost in profesionalnost;

• razvijati avtonomnost pri svojem strokovnem delu.

PRAKTIČNO IZOBRAŽEVANJE

TEMELJNI CILJI PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA

• privzeti temeljne vrednote v velnesu ter primeren poslovni odnos do sodelavcev, gostov in ostalih poslovnih partnerjev;
• razviti mehke veščine, kot so vljudnost in gostoljubnost, odgovornost, samoiniciativnost, profesionalnost, natančnost in vestnost;
• razviti veščine poslovnega besednega in nebesednega sporazumevanja v slovenskem in še vsaj dveh tujih jezikih;
• samostojno spremljati razvoj stroke in implementirati spoznanja v prakso;
• pridobiti praktična znanja in izkušnje za timsko delo na področju velnesa;
• uriti medosebno, motivacijsko in informacijsko vodstveno vlogo ter prepoznavati primerne načine vodenja v realnem okolju;
• strokovno in kakovostno reševati konkretne delovne probleme v podjetju;
• tvorno prispevati k organizacijski kulturi podjetja;
• odgovorno upoštevati ekološke, tehnične in varnostne predpise ter sistem celovite kakovosti;
• razviti sposobnosti za samostojno uporabo informacijskih virov in informacijsko-komunikacijske tehnologije na področju velnesa;
• sistematsko in odgovorno pristopiti k izdelavi projektne naloge.

 

OBVEZNOSTI ŠTUDENTOV IN POSEBNOSTI V IZVEDBI

1. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu,
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.
2. letnik
Število kontaktnih ur: 400
Oceno izpita sestavljata:
• ocena praktičnega dela pri delodajalcu;
• ocena pisnega izdelka z zagovorom.

NAŠI DIPLOMANTI

JURE GOLEŽ, lastnik podjetja Martour

»VSGT zame predstavlja več kot samo šolo – je prostor, ki da točno toliko, kot si želiš sam vzeti

MARJETKA HOLCMAN, osebna trenerka in lastnica gym centra CORE

»Naučila sem se uporabljati besedo velnes v pravi luči, podprto z vsemi velneškimi stebri

BOŠTJAN VOLK, Chef Gostišča Volk in Evropski mladi kuhar leta 2023

»VSGT mi je dala pomembno znanje za nadaljnjo poklicno pot, veliko dobre prakse in ogromno lepih spominov

FILIP ROSSI, direktor gostinstva in marketinga v podjetju Vina Rossi

»Ko sem se odločil za študij na VSGT v Mariboru, so mi vsi rekli „pa kaj si ti nor“. Izkazalo se je, da je to bila ena izmed mojih najboljših izkušenj

NUŠA KOROTAJ, generalna direktorica Term Sveti Martin

»VSGT je bila odskočna deska za mojo kariero, pot v turizmu

JORG ZUPAN, lastnik in vodja kuhinje v restavracijah Breg in Aftr

»Nad kuhanjem sem se navdušil prav na VSGT, za kar sem še danes hvaležen

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.