Udeležba na mednarodnem tekmovanju odpira nova obzorja in nove poti. Gaj Herman, študent programa Gostinstvo in turizem, je na mednarodnem tekmovanju uspešno sodeloval že v lanskem študijskem letu. Letos se je preizkusil v disciplini poznavanja turistične destinacije na mednarodnem tekmovanju združenja AEHT in z ekipo osvojil odlično bronasto medaljo. Gaja smo pozvali, da zapiše nekaj svojih vtisov s tekmovanja – kaj je zapisal, si preberite v spodnjem zapisu.
Kdo vas je pozval na tekmovanje (katero disciplino) in zakaj ste se odločili sodelovati?
Povabilo sem dobil s strani profesorice Mojce Polak in sicer za področje turizma – “Tourism Destination”. Povabilo sem z veseljem sprejel, saj se mi je sodelovanje na takšnem tekmovanju evropskega kova zdel velik izziv in hkrati pomembna življenjska izkušnja.
Kako ste se pripravljali na tekmovanje?
Veliko sem raziskoval o glavnem mestu Talin, severnem delu države ter otokih. To so bile namreč osnovne smernice organizatorjev, o čem naj bi na tekmovanju dejansko razmišljali in ustvarjali nek turistični produkt. O omenjenih tematikah sem veliko bral, gledal videoposnetke, brskal po doživetjih in atrakcijah v tem delu države. Ob tem pa mi je pomagala tudi mentorica dr. Tanja Angleitner Sagadin, s katero sva imela krajše konzultacije, prav tako pa mi je pošiljala zanimiva gradiva za pripravo na tekmovanje.
Ste že kdaj sodelovali na podobnem tekmovanju? Opišite ga.
Na podobnem tekmovanju sem že sodeloval in sicer v lanskem študijskem letu. Tudi v tem primeru je šlo za mednarodno tekmovanje, kjer pa je bil organizator Eurhodip (evropsko združenje hotelskih in gostinskih šol). Na tem tekmovanju smo tekmovali zgolj tekmovalci iz istih šol, torej ekipe niso bile mednarodne. Naša naloga je bila predstaviti inovativno idejo, ki je povezala integralni turistični produkt z naravnimi, gastronomskimi in kulturnimi bisere izbrane destinacije. V luči tega smo morali posneti promocijski filmček ter pripraviti poslovni načrt. Dosegli smo drugo mesto.
Kdo je bil v vaši ekipi v Talinu in kako sta sodelovala?
V ekipi smo sodelovali trije člani, poleg mene še Jinte iz Belgije ter Veronika iz Avstrije. Sodelovanje je bilo dobro, intenzivno in na koncu uspešno.
Je bilo tekmovanje intenzivno? Zakaj?
Ja, tekmovanje je bilo kar naporno. Od trenutka, ko smo izvedeli temo tekmovanja in ko smo pričeli s pripravami, ter do dneva, ko smo našo idejo predstavili komisiji, smo imeli na voljo manj kot en dan za celotno pripravo in izvedbo. Naše priprave in “brainstormingi” so se vedno zavlekli pozno v noč, zjutraj pa smo že začeli s pripravo prezentacije in brošure ter pisanjem spremnega besedila.
Kaj bi označili kot največji izziv tekmovanja?
Komunikacijo znotraj ekipe, saj sem v mnogih primerih z drugačne perspektive gledal na reševanje določenega izziva, pa naj si bo to logistični, marketinški ali vsebinski. Glede na to, da turizem ima zastavljene določene smernice, tako lokalne kot globalne, sem želel, da jih kar se da smiselno zasledujemo in tako naredimo kreativen in doživljajski turistični produkt.
Bi tekmovanje priporočali ostalim študentom in zakaj?
Iskreno priporočam sodelovanje na tekmovanju, kot je AEHT, kot tudi na vseh ostalih. V kolikor prejmejo povabilo, naj ga sprejmejo s široko razprtimi rokami in odprto glavo in zagotovo jim ne bo žal
Kaj menite, da je bil največji doprinos tekmovanja in kako sig a boste zapomnili?
Največji doprinos je bil spoznavanje novih ljudi in druženje z njimi. Prav tako tudi priprave in druženja z mentorji in profesorji. Spoznanje, kako smo v resnici lahko ponosni, da smo študenti te šole in da imamo določena znanja, ki so izjemno pomembna v sektorju gostinstva in turizma in ki jih naši vrstniki iz drugih šol po Evropi nimajo. Izkupiček medalj pa je zgolj pika na “i” tej izkušnji. V spominu pa bo ostalo druženje, trenutki nepopisnega veselja za vsako osvojeno medaljo ter tisti trenutki v “letu”, ko smo se imeli čas nasmejati banalnim stvarem in si morda zgolj s kretnjo ali objemom izkazati podporo.