Poklici v gostinstvu, turizmu in velnesu se zadnji dve leti trajanja epidemije covid-19 soočajo z največjimi izzivi doselj. Zato je še toliko bolj navdihujoče slišati in videti študenta, ki je svojo strast našel prav v gostinstvu.
Študent 2. letnika programa Gostinstvo in turizem Igor STRUGER se je na VSGT Maribor vpisal brez predhodnega znanje iz tega področja, saj je maturo opravil na mariborski Škofijski gimnaziji. Igor je svoje poslanstvo našel v strežbi in predvsem vinu. Odločil se je, da bo svoj čas in energijo vložil v to, da bo na svetu več zadovoljnih strank.
Njegovo zanimivo zgodbo in razmišljanja preberite spodaj.
Sem študent 2. letnika na VSGT Maribor, smer F&B. Moja gostinska pot se je začela pred dvema letoma, ko sem se vpisal v prvi letnik gostinstva in turizma. Prihajam iz Škofijske gimnazije v Mariboru, kjer sem opravil splošno maturo. Že od samega začetka so me zanimale pijače, njihova priprava ter prezentacija. Kaj hitro sem spoznal, da je za razumevanje sveta gostinstva potrebno podrobno poznavanje osnovnih postopkov in procesov pridelave posameznih pijač.
Kako sem vedel, da bi se rad ukvarjal z gostinstvom, kakšni so bili moji začetki? Gostinstvo je zelo širok pojem, zato bom že na začetku povedal, da sem za svojo domeno izbral strežbo. Ni ga lepšega kot gost, ki odide zadovoljen, z novo izkušnjo in morda kaj novega znanja, prav tako ni lepšega kot natakar, ki ve, da je za zadovoljstvo dal vse, kar je lahko. Zato sem se odločil, da bom vložil svoj čas in energijo v to, da bo na svetu več zadovoljnih strank.
V prvem letniku sem se učil osnov strežbe, kot so priprava samega prostora na obrok ali pijačo, priprava mize pred samim prihodom gosta, kot tudi urejanje mize med obrokom. Poznavanje steklovine za strežbo pijač, tako alkoholnih kot tudi brezalkoholnih. Pristop do gosta, pogosta vprašanja in še marsikaj. Vse to me je zelo interesiralo in samoiniciativno sem šel na tečaj za sommelierja.
Največjo ljubezen sem našel v vinu, ker ni lepšega kot dober obrok, ki ga pijača le še oplemeniti in mu doda vrednost. Prav tako se lahko vino uživa samo, v družbi ali na samem. V vinu sem našel zadovoljstvo, saj nikjer na svetu ne najdemo dveh istih steklenic. Vsaka zase je posebna in edinstvena kakor človek. Kot sem že prej omenil, lahko vino oplemeniti jed, zato je v strežbi zelo pomembno poznavanje vsaj osnov parjenja pijače s hrano.
Prakso sem začel opravljati v prvem letniku, kjer sem naredil svoje prve korake kot natakar v vinskem baru na Poštni ulici. Kasneje sem nadaljeval v vinoteki in delikatesi, kjer je izbira vin zelo široka in pestra. Nekaj se najde za vsak okus. V ponudbi je vse od svežih štajerskih vin, zrelih primorskih in dolenjskih mehurčkov. Najdemo tudi šampanjce, francoska in italijanska vina. Prav tako je v ponudbi tudi veliko rumov, viskijev, ginov … kot sem dejal, za vsak okus nekaj. Seveda se v vinoteki ob dobri steklenici vina ali penine prileže tudi sirna plošča, pršut ali mortadela, s svežim kruhom, olivami ali kumaricami. Seveda sem potreboval kar nekaj časa, da sem se naučil celotne ponudbe do takšne mere, da lahko gostu priporočam široko paleto izbranih vin. Pri tem mi je pomagal moj mentor, ki je velik navdušenec in poznavalec francoskih vin, predvsem pa šampanjcev. Ko sem spoznal Franca, sva se takoj ujela in začela kaj hitro sodelovati. Poučil me je o vinskih stilih, mi jih dal za poskusit, podučil o pridelavi grozdja in še kaj. S seboj me vzame tudi na poslovne poti, ko gre po nove/stare izdelke za v vinoteko/ delikateso.
Veliko ljudi me vpraša, če se izobražujem ob delu? Povem jim, da obiskujem Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem v Mariboru. Veliko jih vpraša, kakšna je šola, morebiti zaradi svojih otrok ali pa ker so slišali kaj o njej. Vedno jim povem, da je šola samo tako dobra, kolikor resno jo študent vzame. Mislim, da je treba veliko delati na sebi, se dodatno izobraževati in nabirati izkušnje. Najpomembneje pa je, da nas ne sme biti nikoli strah narediti nečesa novega, vprašati, česar ne razumemo, in prositi za pomoč.
Igor Struger, študent 2. letnika programa Gostinstvo in turizem