USPEŠNO LETO NA VSGT

Leto 2022 se počasi izteka, zato smo si vzeli čas in obudili spomin na dogodke, nagrade, projekte in uspehe študentov in šole v tem letu, hkrati pa smo s pogledom, usmerjenim v leto 2023, preleteli, kaj vse nas čaka. Uspehi in dosežki študentov na številnih tekmovanjih in v projektih je nekaj, na kar smo izjemno ponosni, in ker menimo, da je prav, da se o tem sliši tudi izven zidov naše šole, smo na t. i. predbožično srečanje povabili novinarje in splošno javnost.

Kaj je torej zaznamovalo leto 2022 na VSGT?

TEKMOVANJA

5. mesto na mednarodnem tekmovanju EUROCHRIE UNIVERSITY CHALLENGE

V marcu 2022 so se študenti Janina Bauman, Nina Golub, Nuša Prejac in David Tovornik, pod mentorstvom predavatelja Mitje Petelina, udeležili mednarodnega tekmovanja iz hotelskega poslovanja EUROCHRIE UNIVERSITY CHALLENGE. Izmed 17 izobraževalnih institucij, med katerimi je večina univerz, so dosegli odlično 5. mesto.

1. mesto na mednarodnem tekmovanju G&T CUP (AEHT)

Na Bledu je med 5. in 7. aprilom potekalo mednarodno tekmovanje mladih barmanov G&T Cup (pod okriljem mednarodnega združenja AEHT). Pod mentorstvom Tadeja Ljubca in Mitje Petelina so se tekmovanja udeležili 3 študenti Benjamin Harb, Blaž Škrablin in Tadej Cvetko, tema tekmovanja pa je bila “Mystic forest”. S svojo kreacijo in pristopom je sodnike najbolj prepričal Benjamin Harb, ki je osvojil prvo mesto.

24 medalj na mednarodnem kulinaričnem tekmovanju BISER MORA

Mesec april je bil za študente in šolo izjemno uspešen, saj je uspeh najboljšega barmana dopolnilo še 24 medalj, doseženih na mednarodnem kulinaričnem tekmovanju Biser mora, ki je med 8. in 12. 4. 2022 potekalo na Braču na Hrvaškem. Pod mentorstvom Tadeja Ljubca in Tomija Gregorinčiča so študenti osvojili kar 24 medalj, 1 pokal za absolutnega zmagovalca, 2 pokala za skupno tretje mesto in 3 priznanja za sodelovanje. Študenti so tekmovali v različnih kategorijah, kjer so osvojili naslednje medalje:

Klavdija Zrnec je osvojila dve bronasti medalji, in sicer v pripravi tatarskega biftka in dekantiranja vina ter v pripravi flambirane sladice in postrežbi penečega vina.

Martina Kovačič je v pripravi tatarskega biftka in dekantiranja vina ter v pripravi flambirane sladice in postrežbi penečega vina pometla s konkurenco in osvojila dve zlati medalji.

Aljaž Štern je osvojil dve srebrni medalji, in sicer v pripravi tatarskega biftka in dekantiranja vina ter v postrežbi jedilnika Chef’s table, v pripravi flambirane sladice in postrežbe penečega vina pa je osvojil bronasto medaljo.

Tristan Romih je prejel zlato medaljo in pokal za absolutnega zmagovalca v pripravi flambirane sladice in postrežbi penečega vina, zlato medaljo za postrežbo jedilnika Chef’s table ter bronasto medaljo v pripravi tatarskega biftka in dekantiranju vina.

Nives Kovačič je osvojila srebrno medaljo v pripravi jedi s piščancem, prav tako srebrno medaljo in pokal za skupno 3. mesto je osvojila v ekipnem tekmovanju z Ano Zevnik, bronasto medaljo pa je osvojila v pripravi jedilnika Chef’s table.

Ana Zevnik je v ekipnem tekmovanju z Nives Kovačič osvojila srebrno medaljo in pokal za skupno 3. mesto ter bronasto medaljo v pripravi rižote.

Alen Grajfoner je osvojil srebrno medaljo v pripravi jedilnika Chef’s table, prav tako srebrno medaljo je osvojil v ekipnem tekmovanju z Lovrom Mačkom, bronasto medaljo pa je osvojil v pripravi jedi z jagenjčkom.

Lovro Maček je osvojil srebrno medaljo v ekipnem tekmovanju z Alenom Grajfonerjem, bronasto medaljo je osvojil v pripravi rižote, priznanje za sodelovanje pa je prejel v pripravi ribje jedi.

Tian Kuralt Rajhard je osvojil srebrno medaljo v ekipnem tekmovanju z Luko Baharjem, bronasto medaljo v pripravi jedi s piščancem ter priznanje za sodelovanje v pripravi ribje jedi.

Luka Bahar je osvojil srebrno medaljo v ekipnem tekmovanju s Tianom Kuraltom Rajhardom, srebrno medaljo v pripravi jedi z jagenjčkom ter priznanje za sodelovanje v pripravi ribje jedi.

1. mesto na nacionalnem tekmovanju ETNOLOŠKE IN KULINARIČNE ZNAČILNOSTI SLOVENIJE

Konec aprila se je v Novem mestu odvijalo nacionalno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Študenta Kaja Naveršnik in Aljaž Štern sta pod mentorstvom Mojce Polak pripravila raziskovalno nalogo z naslovom Bučno olje v unikatnih gastronomskih doživetjih Štajerske in si prislužila prvo mesto v kategoriji višjih strokovnih šol.

1. mesto na mednarodnem tekmovanju združenja AEHT v Italiji

Tudi oktober je zaznamoval blišč medalj. Na mednarodnem strokovnem tekmovanju v okviru združenja AEHT (Evropsko združenje hotelirskih in turističnih šol) v Italiji, ki je potekalo med 17. in 21. 10. 2022, je študentka Klavdija Zrnec pod mentorstvom Tadeja Ljubca v tekmovanju v restavracijski strežbi osvojila zlato medaljo. Odlično so se odrezali tudi študenti Nives Kovačič, Martina Kovačič, Benjamin Harb in David Tovornik, ki so suvereno tekmovali v različnih disciplinah.

1. in 3. mesto na nacionalnem tekmovanju MLADI TURISTIČNI VODNIK SLOVENIJE

Mladi turistični vodnik Slovenije je državno tekmovanje za vse mlade, ki si želijo novih izkušenj in znanja s področja turističnega vodenja po Sloveniji in ga organizira Turistična zveza Slovenije. Letošnjega finalnega tekmovanja, ki je potekalo 26. 10. 2022 v Slovenj Gradcu, sta se udeležila tudi študenta Nuša Prejac in David Tovornik. David je pod mentorstvom ddr. Lazarja Pavića prepričal komisijo in sodelujoče z izjemno zanimivo razlago, razločnim govorom in telesno govorico izkušenega vodnika ter si tako priboril zmago. Nuša je pod mentorstvom Tanje Abarca Kokol skozi nenavadne življenjske zgodbe svetnikov predstavila cerkev Sv. Elizabete in osvojila odlično tretje mesto. Oba sta prejela brezplačen tečaj za pripravo na opravljanje državne licence, David pa je prejel tudi brezplačno opravljanje licence.

4 medalje in 9 priznanj na nacionalnem tekmovanju GTZ

Nacionalnega tekmovanja Gostinsko turistični zbor (GTZ), ki je potekalo 14. in 15. novembra v Laškem, so se tudi letos udeležili študenti in ponovno presegli naša pričakovanja. Preizkusili so se v različnih kategorijah in osvojili naslednje nagrade:

Anže Lakatoš je pod mentorstvom Tomija Gregorinčiča osvojil zlato priznanje in zlato medaljo za 1. mesto na tekmovanju Tuševa zvezdna kuhinja – mladinci.

Naja Šenveter je pod mentorstvom Helene Rošker osvojila srebrno priznanje na tekmovanju iz hotelske recepcije.

Na področju velneške recepcije so pod mentorstvom Andreje Alič tekmovali naslednji študenti: Laura Hajdnik je osvojila zlato priznanje in bronasto medaljo, Blaž Plohl in Brina Jagodič sta osvojila srebrno priznanje, Urška Jerič in Nika Pungeršek pa sta osvojili bronasto priznanje.

Tadej Cvetko je pod mentorstvom Tadeja Ljubca na tekmovanju iz barmanstva osvojil zlato priznanje in zlato medaljo, Benjamin Harb pa zlato priznanje in srebrno medaljo.

 

VEČJI IZVEDENI PROJEKTI/DOGODKI

KROF 7

V mesecu februarju smo pustnemu času namenili več pozornosti in prvič s pomočjo študentov izvedli projekt Krof 7. Študenta, sedaj že diplomanta, Gaj Herman in Nives Kovačič sta v sklopu projektne diplomske naloge z naslovom Humanitarni Krof 7 poskrbela za pripravo, cvrenje in distribucijo pustnih krofov. Del dobička od prodaje krofov smo namenili projektu Donirana hrana v sodelovanju z Lions klubom Piramida Maribor. Projekt Humanitarni krof 7, ki je bil izjemno uspešen in je presegel vsa naša pričakovanja, je tako združil željo po ohranjanju kulinarične tradicije mesta, spodbujanju interesa in dobrega imena gostinskega poklica, hkrati pa ponudil priložnosti za dobrodelnost in sodelovanje za izboljšanje kakovosti življenja v Mariboru in okolici.

DOLGA MIZA – ŽAMETNA VEČERJA

Ponosni smo, da smo bili del prve izvedbe dolge mize oz. t. i. long table med vinogradi, ki je v Mariboru potekala 6. 9. 2022. Zasnova prireditve je bilo povezovanje turizma, ponudnikov gastronomije in izobraževalnih ustanov v prvovrstno vinsko-kulinarično izkušnjo. Žametno večerjo oziroma prvo dolgo mizo so s skupnimi močmi organizirali Factumevent, Zavod za turizem Maribor, po vsebinsko strokovni plati pa VSGT Maribor, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor in Biotehniška šola Maribor. Več kot 100 študentov in dijakov, ki so stregli omizju s 150 gosti, je vodilo 14 mentorjev. Na dogodku so se predstavili že uveljavljeni in z Michelinom nagrajeni chefi Sebastjan Plevčak (VSGT Maribor, Restavracija in kavarna Sedem), Uroš Štefelin in Marko Pavčnik ter mlada talenta Nives Kovačič (VSGT Maribor) in Niko Marin (SŠGT Maribor).

 

USPEHI RESTAVRACIJE SEDEM

GREEN KEY

Restavracija Sedem je v sedmem letu poslovanja uspešno prestala preverjanje za pridobitev okoljske oznake Zeleni ključ (Green key), ki jamči trajnostno poslovanje gostinskih obratov. Skrb za zmanjšanje ogljičnega odtisa ter razumno rabo vseh resursov postaja osnovno načelo delovanja restavracije Sedem. K temu je pripomoglo tudi usposabljanje zaposlenih (mentorjev), ki bodo pridobljene veščine zelenega poslovanja vključili pri usposabljanju študentov  v restavraciji.

MICHELINOV KROŽNIK

Restavracija Sedem nadaljuje svojo uspešno zgodbo. Ugledni mednarodni kulinarični vodnik Michelin Guide je ponovno potrdil odličnost naše restavracije in ji že tretje leto zapored podelil Michelinov krožnik, ki jamči kreativne okuse destinacije in odlično gastronomsko izkušnjo.

SEBASTJAN PLEVČAK – NAGRADA ZA IZJEMNE STROKOVNE DOSEŽKE

Chef Restavracije Sedem Sebastjan Plevčak je s strani Skupnosti višjih strokovnih šol prejel nagrado Višavnik za izjemne strokovne dosežke na področju višjega strokovnega izobraževanja. Sebastjan že leta ustvarja vrhunske kulinarične zgodbe in istočasno mentorira študente VSGT v Restavraciji Sedem za visoko dodano vrednost slovenskemu turizmu. S svojim delom je pomembno prispeval k razvoju in kakovosti na področju kulinarike, saj so njegovi rezultati v praksi in organizaciji ter razvoju področja prepoznani in potrjeni tudi s strani širše strokovne javnosti. O tem priča tudi Michelinov krožnik, katerega je Restavracija Sedem pod kuharsko taktirko chefa Sebastjana dobila že tretjič zapovrstjo.

 

KAJ SE BO PRI NAS DOGAJALO?

BOŽIČNI DOBRODELNI PROJEKT

V sklopu diplomskega projekta študentke zaključnega letnika Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, se bo v četrtek, 15. 12. 2022, s pričetkom ob 16.30 uri, odvijal dobrodelni božični dogodek z naslovom Božično pravljično doživetje. Študentka si je zadala cilj, da s pomočjo diplomskega projekta organizira in izvede dobrodelni dogodek za otroke, ki bivajo v Materinskem domu Maribor, ter jih tako razveseli in jim pripravi doživetje. Študentka bo v sodelovanju s pisateljico Jasno Markuš izvedla animacijski program za otroke, za katerim bo sledil tudi kulinarični vložek.

Za potrebe izvedbe projekta so se pridobila naslednja sponzorska sredstva:

Založba Pivec – knjige iz zbirke Jurka Burka, pobarvanke, ki so podarjene otrokom

Spar – Spar pobarvanke in lego kocke, ki so poleg knjig podarjene otrokom.

SLADEK BOŽIČNI PAKET

Študentka Klara Šmigoc v okviru projektne diplomske naloge pripravlja sladek božični paket za sladko razvajanje; paket vsebuje cake popse in cake popsicle. Božični paket je mogoče naročiti v Restavraciji Sedem med 8. in 23. 12. 2022.

KROF

Tudi letošnji pustni čas bo na VSGT Maribor zaznamovan s cvrtjem pustnih krofov. Organizacija, distribucija in priprava krofov bo delo študentov v okviru projektne diplomske naloge.

YOUTH PARLIAMENT

VSGT Maribor bo aprila 2023 gostil druženje dijakov in študentov gostinstva in turizma pod okriljem mednarodnega združenja AEHT (dr. Tanja Angleitner Sagadin, direktorica VSGT, je tudi podpredsednica združenja AEHT). Pričakujemo 40 udeležencev iz vsaj 15 držav, kjer se nahajajo šole članice AEHT. Osrednji dogodek projekta bo Mednarodni mladinski parlament dijakov in študentov. Z izvedbo projekta želimo pri ciljni populaciji dijakov in študentov ter bodočih strokovnjakov s področja gostinstva in turizma spodbuditi angažma, udejstvovanje ter iskanje predlogov in rešitev za aktualne izzive, s katerimi se sooča sektor (izzivi trga dela, digitalizacija in trajnostni razvoj). Hkrati osnovna ideja parlamentiranja krepi mehke prenosljive kompetence (komunikacija v domačem in tujem jeziku; mreženje, kompetence organizacije dogodkov; samostojno delo ter delo v teamu; management stresa in časa; strateško načrtovanje, inovativno razmišljanje, problemske kompetence; medkulturno sodelovanje), ki so prepoznane kot ključne kompetence prihodnosti na področju gostinstva in turizma.

VZEMI SI ČAS ZA NAS

Tri višje strokovne šole, BIC Ljubljana – Višja strokovna šola, Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled in Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor smo v študijskem letu 2022/23 že tretje leto zapored združile moči v študentskem solidarnostnem projektu Vzemi si čas za nas v podporo zaposlenim v turizmu. Projekt izvajajo študenti 2. letnika pod vodstvom mentorjev. Prvo spoznavno srečanje študentov treh šol je potekalo v Ljubljani, v Centru kulinarike in turizma Kult316, kjer so zasnovali koncept in strategijo dela. Namen projekta je ozavestiti širšo javnost o pomenu zaposlenih v turizmu, ki so spregledani in premalo izpostavljeni ter jim tako izkazati hvaležnost za njihovo nepogrešljivo delo v turizmu.


<< nazaj

Arhiv

pontorsrečetpetsobned
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
       
    123
45678910
11121314151617
25262728293031
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728    
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29      
       
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
       
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Piškotke uporabljamo za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. S klikom na “prilagodite nastavitve” lahko upravljate z njimi. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih.