Predavatelj strokovnih predmetov Mitja Petelin je opravil zahtevno in intenzivno izobraževanje »Certified Specialist for Spirits« (CSS), priznanega mednarodnega združenja »Society of Wine Educators« (SWE). Zaprosili smo ga za intervju in več informacij o izobraževanju ter kako je le-to potekalo. Celoten intervju si lahko preberete spodaj.
»Society of Wine Educators« (SWE), ustanovljeno leta 1977, je neprofitno združenje, ki temelji na članstvu in se osredotoča na izobraževanje o vinu in žganih pijačah ter podeljuje več certifikatov. Društvo je mednarodno priznano, njegovi programi pa so zelo cenjeni zaradi kakovosti in pomembnosti za industrijo. Sedež ima v ZDA. Poslanstvo SWE je postavljati standarde za kakovostno in odgovorno izobraževanje o vinu in žganih pijačah ter strokovno certificiranje.
Združenje SWE ponuja štiri mednarodno priznane certifikate za tiste, ki želijo potrditi svoje znanje o vinu in žganih pijačah, in sicer Certified Specialist of Wine (CSW), Certified Specialist of Spirits (CSS), Certified Wine Educator (CWE) in Certified Spirits Educator (CSE). Poleg tega je na voljo tudi certifikat »Hospitality/Beverage Specialist«, ki poleg vina in žganih pijač zajema tudi različne pijače. Certifikati in potrdila so na voljo kot programi za samostojno učenje in/ali prek spletnih tečajev pod vodstvom inštruktorjev, ki so na voljo članom združenja SWE.
Izpit »Certified Specialist of Spirits (CSS)« je zahteven izpit, ki preverja kandidatovo znanje o žganih pijačah in obvladovanje ključnih elementov v svetu destilacije in proizvodnje žganih pijač. Certifikat je splošno priznan in cenjen v mednarodni industriji destilatov (žganih pijač).
Izpit CSS je sestavljen iz 100 vprašanj z več možnimi odgovori, pri čemer je gradivo povzeto iz študijskega vodnika CSS. Kandidati imajo na voljo eno (1) uro za opravljanje izpita. Za opravljanje izpita CSS niso potrebni nobeni predpogoji. Uspešni kandidati, ki dosežejo 75 % ali več točk, imajo pravico uporabljati naziv CSS kot del svojega strokovnega podpisa. Kandidati po opravljenem izpitu prejmejo tudi potrdilo v obliki PDF in priponko CSS, ki jo pošljejo po pošti.
Kot sem omenil že zgoraj, je CSS zahtevno izobraževanje v angleškem jeziku, ki zahteva ogromno samostojnega študija in predanosti. Načeloma naj bi za uspešen izpit kandidat začetnik aktivno študiral 8 do 12 mesecev, kandidat z več izkušnjami pa vsaj 6 mesecev (vsaj 1 ura aktivnega učenja na dan).
Na izobraževanje sem se prijavil decembra 2021, izpit pa opravil 16. 12. 2022. Aktivno sem se učil okvirno 3–6 ur na teden skozi celotno leto (poleg vodnika sem prebiral tudi drugo literaturo). Sicer smo imeli 10 enournih webinarjev, ki pa niso pokrili vse vsebine. Najbolj mi je ostal v spominu slogan predavateljice in direktorice SWE Jane A. Nickles, ki se je glasil »To prepare you as humanly as possible« 😉.
Učenje je bilo najbolj intenzivno tekom izvedbe webinarjev (vsak torek ob 17.00 od oktobra do decembra). Vsebina je bila strnjena v 10 modulov. Pred webinarjem sem ponovno predelal poglavja vodnika in utrjeval znanje s pomočjo delovne knjige, lastnih raziskovanj in okušanja (»tasting«) destilatov. Razumeti je treba, da je potrebno poznati geografijo, zgodovino, procese in postopke destilacije različnih destilatov, strokovne izraze in izraze v tujih jezikih (francosko, špansko, portugalsko, rusko, poljsko itd.). Gre za ogromno dejstev, ki sem jih moral utrjevati, da jih nisem pozabil ali pomešal. Vsakič, ko sem ponovno prebiral vodnik, sem našel nekaj novega oz. nekaj, kar sem pozabil. Vsaka stran vodnika je polna dejstev, letnic, različnih imen in drugih podrobnosti.
»Tasting« je bil sigurno ena boljših stvari 😉! Kljub temu je potrebno razumeti, da je šlo za okušanje in argumentiranje, ki smo ga delali samostojno in potem primerjali zapiske. To je nekaj povsem drugega kot samo uživanje ob pijači/destilatu. Gre za koncentracijo in povezovanje teoretičnega znanja s praktičnim. Če pogledam nazaj, moram priznati, da sem užival kljub zelo intenzivnemu učenju. Že pred časom sem si obljubil, da bom po magisteriju študiral samo še stvari, ki me res veselijo. CSS je bil izziv, ki sem ga z veseljem sprejemal. Vedno sem komaj čakal, da sem našel čas za učenje.
Izobraževanje CSS obstaja 10 let. Uspešno ga je opravilo okoli 4400 ljudi iz celotnega sveta. V prvem poizkusu izpit opravi 64 % udeležencev. Tisti, ki izpit opravljajo drugič, ga povprečno opravijo v 90 %, po besedah Jane A. Nickles.
Opravil sem ga z oceno 91 % 😉. Izpit je potekal online s pomočjo ProctorU platforme. Najprej sem se moral ustrezno prijaviti in dokazati identiteto, nakar sem moral razkazati prostor in očistiti mizo vseh potrebščin. V prostoru sem moral biti sam in v popolni tišini, drugače bi ogrozil opravljanje izpita. Nato sem imel na voljo 60 minut za 100 vprašanj. Izpit sem opravil v 25 minutah. Šlo je za vprašanja z več možnostmi v angleščini.
Webinarji so bili res posebni in zelo kvalitetni. Širina predavateljice Jane A. Nickles je bila navdihujoča. Tudi njen način govora in podajanja znanja je izjemen. Gre za izjemno poznavalko, ljubiteljico stroke, zgodovine in geografije.
Najmanj všeč? Hmm … dolžina izobraževanja 😉 (smeh). Naporno mi je bilo, da sem moral uporabljati imperialni sistem merskih enot (palec, čevelj itd.) in našega metričnega. Dodatno sem moral poznati stopnje alk., npr. pri 40 % alk. je v ZDA 80 proof. Gre pa priznati, da drugače ne gre, saj sem se moral učiti zakonodajo destilatov ZDA in EU.
Cena je odvisno od tega, kaj vse si kupiš kot pomoč pri učenju. Obvezno je, da plačaš letno članarino in izpit. Drug material (vodnik, delovni zvezek, zapiski – »flashcards«, vzorčna vprašanja) je priporočljiv, ni pa obvezen. Članarina je znašala 135 USD, 525 USD pa izpit. Razumeti gre, da so tukaj še drugi stroški, kot so nakup priporočene literature drugih avtorjev in pa vzorci za »tasting« oz. okušanje.
Da, z veseljem bi čez čas preveril svoje znanje oz. ga utrdil. Sicer se redno individualno izobražujem, berem in okušam, kljub temu pa nikoli ni preveč preverjanja znanja in samorefleksije. Trenutno sem si vzel nekaj časa za razmislek, kako naprej oz. katero izobraževanje je naslednje. Sigurno bi si želel opraviti tudi »Certified Spirit Educator« (CSE), ki je nadgradnja in najvišja možna stopnja. V tem primeru moram ponovno opraviti izpit, spisati esej, pripraviti predstavitev na letni konferenci SWE in prestati dva »tastinga« treh vzorcev sorodnih destilatov. Gre za mlajši program/izobraževanje, ki ga je opravil manjši krog ljudi.
Da, pred leti sem opravil »Wine & Spirit Education Trust London (WSET), Level 2 Award in Spirits«, ki je bil sicer bistveno lažji, me je pa navdušil. Imajo tudi bolj zahtevno stopnjo 3, s katero se spogledujem.
Kot omenjeno, resno razmišljam o naslednjem izobraževanju na področju destilatov. Aktivno prenašam znanje na študente VSGT pri predmetu BAR in v tujini kot vabljeni predavatelj. V juniju sem izvedel štiriurni »Whisky master class« za predstavnike gospodarstva in predavatelje na Riga Technical School of Tourism and Creative Industry. V marcu 2023 bom izvedel nekaj podobnega na Berjaya University College v Maleziji (preko programa Erasmus+,) potekajo pa tudi pogovori za delavnico na Hrvaškem. Večkrat pripravim tudi okušanja pri meni doma ali pri prijateljih, ki me zaprosijo. Včasih dobim tudi povpraševanje kakšnega podjetja za ožji krog poslovnih partnerjev.
Hm, težko vprašanje. Moj okus se spreminja. Še pred časom sem prisegal na dobre rume (tiste starane z manj sladkorja), trenutno pa najraje posežem po rženem ameriškem viskiju (brez ledu). Seveda pa si privoščim tudi kakšen koktejl. Najpogosteje je to Negroni ali pa Old Fashion, zadnje čase pa posegam po Lemon Drop-u ali Gimlet-uu. Recepti so dostopni na spletu in ne zahtevajo veliko. Vsi, ki me poznajo, pa vedo, da sem navdušen nad dobrimi grenčicami. Posebej bi omenil Riga Black Balsam, Unicum Zwack in tudi seveda (smeh) Stomaklijo (smeh).
Za potrebe študija sem nadgradil osebno zbirko. Težko povem točno število, ker se tudi kaj porabi (smeh). Sigurno imam več kot 40 vzorcev različnih destilatov, aromatiziranih pijač/likerjev, sirupov, vermutov in grenčic. Med vikendom sem naredil revizijo vodk in ugotovil, da imam trenutno 13 različnih nevtralnih in karakternih vodk.
Izobraževanje bi priporočil profesionalcem in ljubiteljem, ki so pripravljeni na samostojni in intenzivni študij. CSS ni za začetnike. Mogoče bi CSS priporočal tudi ljubiteljem geografije in zgodovine. Tega je pri destilatih ogromno. Vse je povezano.
#vsgt #novaznanja #CertifiedSpecialistforSpirits