Med 27. in 30. 11. 2024 je na Siciliji potekalo kuharsko tekmovanje za najboljšega mladega kuharja Evrope (EUROPEAN YOUNG CHEF AWARD) v organizaciji IGCAT (International Institute of gastronomy, Culture, Arts & Tourism). Tekmovanja se iz vsake države lahko udeleži en predstavnik, ki ga država izbere na predtekmovanju. Za predstavnico Slovenije na tekmovanju je bila na državnem predtekmovanju izbrana Kaja Naveršnik pod mentorstvom Tomija Gregorinčiča. Rdeča nit celotnega tekmovanja je bila tradicija, lokalnost in trajnostni razvoj kulinarike in gastronomske nadgradnje v predstavljeni regiji. Vedno nasmejana Kaja je tako predstavljala svojo domačo Štajersko in Pohorje. Odločila se je za pripravo pohorske gobove juhe z ajdovimi žganci, ki ima pomembno mesto na njeni kulinarični poti. Prvi dan tekmovanja je sodnike spoznala s pristnimi okusi gobove juhe in tradicionalnim izgledom, kot jo je naučila pripravljati njena babica. Drugi dan pa je z inovativnimi pristopi in modernimi kuharskimi tehnikami predstavila novo podobo gobove juhe, ki jo je poimenovala “An ban en goban” oziroma “Peek a Boo Mushroom Soup”. Sestavljena je bila iz ocvrtka ajdovih žgancev, pene gobove juhe, okisanega korenja, ajdovih kokic, čipke iz ajdovih žgancev, peteršiljevega olja in omake iz koncentrirane gobove jušne osnove. Ker Kaji domače zgodbe in izdelki lokalnih pridelovalcev ogromno pomenijo, se je odločila, da izdelavo krožnika za postrežbo gobove juhe prepusti gospodu Marjanu Crniču, ki je pripravil unikaten kamniti krožnik. Kaja je s svojim dovršenim nastopom, svojo nalezljivo pozitivnostjo, odličnim krožnikom in zgodbo navdušila strokovno komisijo, katere član je bil diplomant VSGT in zmagovalec tega tekmovanja Boštjan Volk.
Čeprav njena gobova juha ni bila zmagovalna, pa se je, kot je sama povedala, iz tekmovanja vrnila z neprecenljivimi izkušnjami, ki bodo morda nekoč v prihodnosti postale zmagovalne.
Z udeležbo na prestižnem EYCA tekmovanju je tudi uradno postala IGCAT ambasadorka in se zavezala, da bo še naprej promovirala kulinarično dediščino svoje države, zagovarjala trajnostno pridelavo in raznolikost hrane.
Kaja, iskrene čestitke in ponosno novim zmagam naproti.